lördag 27 september 2014

Iris jullöpare.

Mycket stilig. I spetskypert.
Inslag, lintow, har vi på vävstugan. Men flera har valt att slå in handspunnet lin som de haft med sig. Så vackert!

Kom och väv!

Jag ska komplettera med en bild på dukning hemifrån Iris, senare.

Julrosen!

En julmatta i rosengång måste förstås få namnet "Julrosen", vad annars?
Här kan du väva i både tuskaft och rosengång ... eller bara det ena eller det andra.

Jag upptäckte att man inte får ha för grova trasor när man väver rosengång, mönstret blir tjottrigt då.

Jag längtar efter att få se vad som ska växa fram här!

En festlig remsa som lyser upp i mörkret!

Julrips! Går även att väva i rutor förstås. Passar utmärkt till grytlappar.


Sväng ihop en polkagris!

Vi har just nu en underbart vacker julhandduk, i halvdräll, uppsatt. Vi har valt att kalla den "Polkagris". Vi har haft den uppsatt förut också men då i sitt originalskick efter beskrivning i VÄV. Den hette då "lime" och är designad av Birgitta Johansson från Lekvattnet. Nu även en kändis för oss, efter hennes besök i vävstugan förra veckan.

I den här handduken kan du slå in både vitt 16/1, som Runa har gjort på bilden nedan. Men även oblekt lingarn blir också mycket vackert. Här ovan har jag slagit i oblekt lin 8/1.


En vecka med guldkant!

Det har varit vävmässa, VÄV 2014, i Umeå under helgen som var. Vi var ett gäng som åkte upp dit med hemslöjdsföreningens buss. Mycket trevlig och inspirerande. Jag hoppas kunna berätta mer om det senare.

Nu tänkte jag berätta om veckan innan, i vår vävstuga.
Ska man till Västerbotten passerar man oftast Västernorrland och kanske även Härnösand. Det innebär att man kan passa på att besöka vårt fina museum, Murberget, med den pågående mattutställningen RE-RAG-RUG och även se vår fina kuddutställning.
Men bäst av allt, tycker vi, man kan besöka oss! Och det var det många som gjorde!!

Så många trevliga möten förgyllde våra vävdagar i vävstugan. Från Leksand, Södertälje, Minneapolis, Holland, Siljansnäs, Kramfors, Lekvattnet, Värmland ... och ja, jag kan inte räkna upp dem alla. Så roligt med alla som tittade in. Vi fick ställa till med kaffe och våra medlemmar hade förstås bakat gott kaffebröd.

Utställarna Evy och Inger arbetar med STORA vävprojekt och har varit över till USA flera gånger i ärendet. Där mötte de Kelly, som är en mycket skicklig rips-vävare. Hon är professionell väverska och har skrivit flera böcker. Även hon hade en monter på mässan.

Birgitta från Lekvattnet göra många beskrivningar på vävnader för vävmagasinet. Och se! Hittade hon inte en av sina vävar hemma hos oss? Jo minsann!

Handduken "lime", en halvdräll, som vi nu satt upp för andra gången men i jultema.
Det här härliga gänget kommer från Kramfors vävstuga. Och så ifrån Siljansnäs, kom Inger som är ledare för projektet "Vävnätet Dalarna". Även de ställde ut sitt projekt på mässan.