onsdag 25 juni 2014

Nu är vi på plats i Ångermanlandsgården.

Det var en riktigt kall och ruskig morgon som vi drog igång. Men i köket på Ångermanlandsgården höll vi värmen. Vi var glada och tacksamma för sittdynor, yllesjalar och sjaletter. Och arbetet med att dra på varpen, som ska bli tyg till kjolar och livstycken, gick alldeles utmärkt. När varpen nu sitter på garnbommen kan vi ana hur otroligt fint tyget kommer att bli. Nu har Maj-Britt och jag solvningsarbete framför oss ett par dagar. På fredag hoppas vi vara igång med väven. Och på onsdag kommer nästa gäng och tar över rodret.


Vi hade flera trevliga besök av vävvänner som ville se hur det gick för oss. Mycket uppskattat! Och kommer man i rättan tid, kan det även hända att man blir bjuden på kaffe med dopp. Trevligt tycker vi!

Lite information om tyget vi ska väva.


söndag 22 juni 2014

Stora kuddar till uteplatsen.

Karin vävde tyg till kuddar i våras. Nu är de färdiga och de blev kanonfina.
Hon varvade jeanstrasor med färgglada snören, som inslag. Robust och snyggt, och mjukt och skönt för rumpan.


torsdag 19 juni 2014

Variation!

Möbeltyget är nerklippt. Se så färgsprakande och olika det kan bli!


Disktrasor i lin.

Våra disktrasor är färdiga och de blev faktiskt väl snygga för att behöva heta disktrasa. Så använd dem lika gärna som en liten duk. De finns till försäljning på Ångermanlandsgården från och med onsdag.


fredag 13 juni 2014

Något färgglatt på gång!

Väv tabletter, dukar, handdukar eller helt enkelt tyg till kuddar, väskor eller annat.
En cottolin varp, i underbart vackra av restgarner, är just nu under solvning. Det blir en väv med många möjligheter, precis så som vi gillar att ha det!

Just nu i känns möjligheterna är så många så jag vet inte var jag ska börja ...
Den är varpad och solvad så att du kan väva rips, och få rutor. Slå då in stränggarn och ett tunt bomullsgarn mellan, 16/2. Om du bara slår in stränggarn får du en stadig väv med vertikala ränder som har smala horisontella ränder i ränderna :-). Det kanske låter krångligt, men själva vävandet är ju enkelt.
Annars kan du väva i lin/lintow, olika grovlek ger förstås olika stadga i tyget.

Färgen på inslaget väljer du helt själv. Vitt eller oblekt känns som ett naturligt val men andra färger, tex svart, kan nog också göra succé!!


Trevlig sommarvävning!!

Smal mattrasväv.

Eller varför inte slå in stränggarn eller snöre? Kanske tunna kvistar och du har vackra tallriksunderlägg?!

Varpen är flerfärgad och varpad så att du kan väva rips, för att få ruteffekt (prov för detta sitter uppe på väggen bakom vävstolen, i vävstugan). I kudden nedan har jag valt att slå in mattrasor.


Här ser du hur jag har varierat mellan att slå in varannan trasa (blått och rosa fält) och att slå in samma trasa två gånger i rad och sedan byta till annan färg (svarta fälten). Allt för att få olika effekt. Jag har låtit en grå trasa följa med genom hela väven. Det lugnar ner och gör den sammanhängande.


 Testa dig fram!
ps. kudden har linnetyg på baksidan och tofsar i lin i hörnen ds.

I vår lilla butik!

Vi har mycket fint på hyllorna i vår lilla butik i vävstugan. Varför inte unna dig själv något nytt och hemvävt i till sommaren? Vi har även perfekta och unika gå-bort-presenter för sommarbjudningar eller tackpresenter.

Vi har öppet en vecka till i vävstugan, sedan flyttar vi vår verksamhet och försäljning upp till Ångermanlandsgården, på Murbergets friluftsmuseum.
Varmt välkomna att hälsa på oss!!


 Grytlapp och handduk.



En sober handduk i sommar!

En vacker handduk/duk/löpare i liksidig kypert. Varpen är i bomull och jag föreslår inslag i lin. Till handduk passar lin 16/1, och vill du ha ett mer robust resultat så välj 16/2. På bilden är oblekt lin inslaget, vitt och ljusgrått har också slagits in. Men experimentera gärna med nya färger!!


måndag 9 juni 2014

Sköna Sverige!

Den svenska sommaren var på topp under nationaldagsfirandet i fredags. Murberget fylldes av glada firare i alla åldrar, nationaliteter och längder.

Fylldes gjorde även vår vävstuga. Ja, i alla fall den lilla gräsplätten som finns framför stugan. Dagen till ära hade den förvandlats till ett mysigt kafé. Fullsatt ända till sista stund, inte så konstigt kanske, eftersom fikat var lika gott som vädret, tycker jag!





Bilderna är precis från öppningen. Tur att jag fotade då, för senare under dagen hanns det inte med någon fotografering. KUL!
Stort TACK till alla er som hjälpte till med servering mm i vävstugan. Och TACK till er som kom och besökte oss!